Druer
Italien har en enorm variation af druer.
Her har vi listet nogle af de vigtigste druer til produktion af rød- og hvidvin.
Barbera
Piemontesisk specialitet og en vaskeægte publikumsyndling. Med sin dybe kulør og sine bløde tanniner er barbera nem at værdsætte både som ung og frugtig vin, men også med en håndfuld gode år på bagen.
Cabernet franc
Klassisk bordeaux-drue, men også en hyppig genganger i vinene fra Loire og i stigende grad alverdens andre appellationer i og uden for Europa, hvor man ikke længere kan ignorere druens evne til at bidrage til vinen med fast struktur og meget delikate aromaer.
Cabernet sauvignon
Druen på toppen af det vinøse hierarki. Har skabt verdensklassevine i hundreder af år. Lægger frugt til nogle af verdens dyreste og mest berømte vine på mindst fire kontinenter. Ferm frugt, markant struktur, yppig aromaprofil af solbær, mynte og chokolade.
Chardonnay
Dronningen af grønne druer. Mest berømt for sine bedrifter i Bourgogne og champagne, men chardonnay leverer varen under et hvilket som helst himmelstrøg. Druen har en enestående evne til at reflektere både vækststed og de kunstgreb, vinmageren foretager i kælderen.
Corvina veronese
Hoveddruen i venetianske Valpolicella, hvor den lægger materie til alt fra de livlige og lette valpolicella classicoer over modedyret ripasso til celebriteten amarone. Appetitlige aromaer af kirsebær og mandel; frisk syre og dyb kulør.
Grenache
Verdens mest plantede blå drue med fornemme meritter fra bade Sydfrankrig, hvor grenache er hovedbestanddel i Rhône-dalens côtes og cruer, og Spanien, hvor den under aliaserne garnacha og garnatxa lægger alkohol, jordbærnæse og mild kulør til tusindtallige herligheder.
Merlot
Nummer ét på verdensranglisten over berømte vinord. Og selvom Miles fra filmen Sideways nægter at drikke ”any f…… merlot!”, har druen for længst bevist sin evne til at producere vidunderlige vine – ikke mindst i St Émilion og resten af den bordelaise højrebred.
Pinot noir
Vinverdenens primadonna i enhver betydning. Humørsyg, delikat og feteret som en anden prinsesse på sin vinøse ært. Vanskelig at arbejde med og utilregnelig som en kunstersjæl. Men heraf kommer netop kunsten. Bourgogne-drue par excellence. Frugtigt ophav til verdens smukkeste vine.
Rondinella
Arbejdsdrue i norditalienske Veneto, hvor den lægger frugt til diverse blends med corvina og molinara i produktionen af bardolino og diverse Valpolicella-kreationer. Rondinella leverer en moden og let sødmefuld aroma til blendet.
Sangiovese
Klassisk Toscana-berømthed, som begaver mellemitalienske koryfæer som chianti og brunello med sin store personlighed og stilmæssige diversitet. Kendetegnet ved høj syre, markante tanniner og afmålt alkohol yder sangiovese struktur og frugt til nogle af verdens mest seriøse og karakteristiske vine.
Sauvignon blanc
Skøn grøn drue, som soler sig i verdens gunst pga. en fantastisk evne til at ose sine florale aromaer af hyldeblomst, stikkelsbær og lange sommernætter op af glasset, tillige med at fremstå friskt, levende og nærværende i munden. Bedst kendt fra franske Sancerre, hvor druen viser, at den også kan ældes med ynde.
Syrah/Shiraz
Fuldt fortjent forgudet frugt, som kan indgå i blends såvel som klare ærterne på egen hånd. Det sker allerbedst i den nordlige Rhône-dal og i Australien, hvor de lokale kalder druen for shiraz. Altid velafbalanceret, kraftfuld, intens og rig på form og figur i munden; lakrids, solbær, blomme, bacon og violer i næsen.