Il Palazzone er en lille vingård der ligger på de nordvestlige skråninger af Montacino. Vingården har produceret vin siden 1985 og siden år 2000 har gården været ejet af New Yorkeren Richard (Dick) Parsons, der er tidligere CEO for Citi Group, CBS og paramount.

Vingården styres miljømæssigt bæredygtigt. Det vil sige, at pesticider og andet kemi i markerne er bandlyst. Alt arbejde i markerne foregår også manuelt, hvor man har valgt også at bandlyse maskiner. Ydermere gør man meget for biodiversiteten og laver forskellige tiltag for at øge diversiteten af insekter ved at plante flere forskellige planter og blomster i og omkring vinmarkerne.

Hele setuppet køres af skotske Laura og hendes italienske mand, der tager sig af alt det daglige sammen med yderligere tre medarbejdere.

Omkring de vin mæssige vigtige beslutninger er Dick Parsons altid selv til stede på vingården, hvor han i samarbejde med vinmageren tager stilling til, hvordan vinene skal produceres, samt hvilke vine der skal produceres fra år til år. Et eksempel herpå er, at man i 2014 undlod at producere Brunello, da man vurderede at kvaliteten ikke ville leve op til det Il Palazzone står for.

På Il Palazzone laver man ærke klassisk Brunello i den forstand, at man lagrer Brunello’en i fire år på store slavonske fade og derefter to år på flaske, hvor regulativerne for DOCG Brunello kun dikterer 2 år eller mere (dog samlet lagringstid min. 4 år).

De 5 ha vinmarker tilhørende Il Palazzone ligger på tre forskellige parceller og bliver brugt flittigt til at blende de forskellige årgange for at sikre en høj kvalitet år efter år.

Se producentens website